2017 går mot sitt slut men jag misströstar inte, jag längtar efter ett nytt år med Blomstertäppan. Den första beställningen av frö gjordes redan på annandagen. Men innan vi tar steget in i 2018 tänkte jag göra en liten återblick på det år som snart har passerat, häng med!

2017 var ett provår med självplock av snittblommor på Blomstertäppan. De flesta av sommarblommorna jag odlade i år försådde jag inne i ett bubbelplasttält i stora växthuset eller i en enkel drivbänk som täcktes med fiberväv. Självplocket öppnades andra helgen i augusti och totalt plockades 26 kg blommor på Blomstertäppan, men det fanns mycket kvar, jag törs faktiskt säga att det knappt syntes att så mycket blivit plockat. Här kommer mina favoritblommor från 2017!

Dahlia- först ut att blomma och sist att kasta in handduken på hösten. Jag sådde mina dahlior från frö och de gjorde mig inte besviken. Helt klart Blomstertäppans drottning, otrolig blomning och en finfin snittblomma.

Sommarrudbeckia- lyser upp Blomstertäppan som små solar! Man kan ju inte bli annat än glad när man ser dessa med deras härliga färg. Lättodlade, hållbara skönheter som passar perfekt i buketter. Till 2018 har jag hittat en sommarrudbeckia i rosa toner, jag riktigt längtar efter den!

Ringblomma- en alldaglig sötnos som inte får glömmas bort! Ringblomman är väldigt lättodlad men absolut inte tråkig, och jag tycker att den har en självklar plats på Blomstertäppan. En hållbar snittblomma som har fler goda egenskaper än att den är söt i buketten, ät den i salladen eller använd dess läkande egenskaper i din hemmagjorda hudkräm.

Sommaraster- Snittblomman nr 1. Sommaraster är nog den mest hållbara sommarblomman jag odlat i år, dock tog den regniga augustimånaden ganska hårt på dem och de blev snabbt fula. Astrar finns i många läckra färger och former och ni kommer kunna plocka några av dem på Blomstertäppan 2018.

Solros- kungen av Blomstertäppan. Många är vi som älskar denna storvuxna (och ibland lilla) blomma. En ensam eller en hel famn, den fungerar utmärkt som snittblomma och blir ett riktigt blickfång i rummet. Till nästa år kommer jag odla solrosor i många olika färger och storlekar.

Jag har lärt mig massor detta år och hoppas kunna erbjuda ett bättre och vackrare Blomstertäppan 2018. Jag hoppas vi träffas då!

Gott nytt år!
/Ida Alm