Blomstertäppan i Hällaryd är ett 1000 kvm stort friland där det odlas snittblommor, pumpor och utvalda grönsaker till självplock!

Blomstertäppan ligger på gården Lillegård i Hällaryd. Förutom självplocket finns även mjölkproduktion, däckverkstad och stuguthyrning.

Jag som odlar Blomstertäppan heter Ida Alm, självlärd odlare med drömmar om att kunna ha odlingen som mitt levebröd, men som än så länge får odla på fritiden.

Blomstertäppan var fram till hösten 2015 en liten beteshage. Då plöjdes beteshagen upp och Blomstertäppan ”föddes”.  2017 öppnade självplocket av Smålandsodlade snittblommor.

Varför odla snittblommor, kanske ni undrar?

Omkring 90 % av snittblommorna som vi svenskar konsumerar är importerade. Till exempel så odlas många av våra snittblommor i Afrika eller Sydamerika, flygs till Nederländerna och sedan vidare med nästa flyg till Sverige. Det får en ju att börja undra vad är de behandlade med för att klara den resan, hålla sig fina i butik och hemma i vårt hem?!!

MEN! Det finns många fina sommarblommor som kan odlas i Sverige och som passar utmärkt som snittblommor.

Därför odlar jag blommor till självplock. Mina blommor är ekologiskt odlade och gödslade med gödsel från gårdens kor. Helt odlade efter småländska förutsättningar!

Hjärtligt välkommen till Blomstertäppan i Hällaryd!